Після того, як ремонт в ресторані закінчений, а меню складено, саме час підібрати уніформу для персоналу – адміністратора, офіціантів, працівників бару (бармена і бариста). Але перед тим, як ми перейдемо до правил підбору форми для персоналу, давайте дізнаємося, що таке корпоративна одяг, і наскільки важливо зробити її підібрати з розумом?
Форма для персоналу: короткий лікнеп
Одна з основних цілей, для чого потрібна корпоративна одяг – підкреслити стиль закладу і розвинути корпоративну культуру: завжди приємно, коли в закладі у всіх офіціантів, барменів, барист однакові костюми, збігаються за кольором з логотипом закладу або відтінками, переважаючими в оформленні інтер’єру.
Також набуваючи форму в єдиному стилі для співробітників ресторану, ви демонструєте, що переймаєте європейські стандарти, оскільки там наявність корпоративного одягу в єдиному стилі – обов’язкова умова, яку повинен виконати власник закладу перед відкриттям.
Тим більше, що зараз проблема з тим, де купити корпоративний одяг, легко вирішити. Наприклад, на нашому сайті представлений широкий асортимент форми для ресторанів різного формату – від тих, де подають смачні коктейлі в установи молекулярної кухні.
У каталозі представлені корпоративний одяг, для якої характерні:
- висока якість;
- практичність
- зносостійкість;
- тривалий термін експлуатації.
Але перед тим, як зробити остаточний вибір виробів, рекомендуємо вивчити ключові правила вибору уніформи, без яких покупку можна вважати невдалою.
Правила вибору уніформи
- Визначте чітку концепцію бренду
Бренд – це не тільки назва і слоган, а деталі, на які звертають увагу відвідувачі, переступаючи поріг закладу. І корпоративний одяг має в цій ланці ключову роль, оскільки саме офіціанти, працівники кухні, бару і банкетного залу є «обличчям» ресторану.
Кращий варіант – це форма з нашивкою логотипа ресторану, виконана в його фірмових кольорах. І великий плюс, якщо за стилем вона збігається з головним «посилом» закладу.
Припустимо, що ви відкрили ресторан, де у гостей є можливість дегустувати кращі страви французької, італійської, іспанської кухонь, а їжу подають співробітники на роликових ковзанах, в сорочках з коротким рукавом і в облягаючих штанах. Враження від відвідин такого закладу будуть зіпсовані. Так, і сприйняття ресторану спотворено.
Елегантним ресторанам краще вибирати класичний варіант – чорні штани або спідниці в поєднанні з білими сорочками. Подібний тандем ніколи не програє, і викликає захоплення і захват у відвідувачів.
2. Подбайте про комфорт персоналу
Щоб виконати цей пункт, необхідно оцінити – стан залу, де працює співробітник, і «погодні умови».
Припустимо, що офіціант працює на відкритій терасі влітку, і йому доводиться більшу частину часу розносити страви під палючим сонцем. Запропонувавши йому уніформу з закритими брюками і сорочкою з довгим рукавом, ви поставите людини в незручне становище, оскільки:
- він буде постійно потіти;
- відчуває дискомфорт через свій зовнішній вигляд перед гостями закладу;
- отримає тепловий удар;
- не зможе якісно виконувати роботу.
Те ж саме стосується і вибору форми для співробітників залу, де в осінньо-зимовий період, коли в банкетному залі досить прохолодно. Змушувати офіціантів або бармена при зміні носити легкі сорочки або штани, неетично, оскільки від цього постраждає не тільки репутація закладу, а й здоров’я співробітника.
Якщо ваш ресторан працює цілий рік, а в літній час відкрита тераса, то краще вибрати два комплекти уніформи, відповідні температурі повітря і рівнем вологості.
3. Не шкодуйте на якості
Форма, виготовлена з натуральних матеріалів, стоїть на порядок дорожче, ніж вироби із синтетичних волокон. Але подивіться на ситуацію з іншого боку. Корпоративний одяг з бавовни або льону має ряд переваг: вона довше зберігає бездоганний вигляд після прання, сушки та прасування, вона не линяє і не стирається. До того ж, вам не доведеться оновлювати комплект уніформи кожні 6-12 місяців, щоб забезпечити гідний зовнішній вигляд співробітників.
У підсумку, покупка більш дешевої уніформи обійдеться дорожче, оскільки вам доведеться оновлювати її частіше, ніж дорожчий варіант з натуральної тканини.
Дотримуючись цих простих правил, ви підберете відмінний варіант для закладу, який підкреслить його фірмовий стиль і доповнить концепцію бренду!